Bakla ekimi hangi aylarda yapılır?
Ege Bölgesi’nde bakla ekimi için en uygun zaman Ekim-Kasım aylarıdır.
Bezelye ve bakla hangi aylarda ekilir?
Tohum ekim zamanı; Bölgenin iklim koşullarına göre değişir. Erkenci – yarı erkenci çeşitler Şubat başından 15 Mart’a kadar; Yarı erkenci ve geççi çeşitler Mart başından Nisan başına kadar; Sıcağa dayanıklı çeşitler 15 Nisan’dan sonra ekilmelidir. Sonbahar çeşitleri Kasım-Aralık ayları arasında da ekilebilir.
Bakla ne kadar derine ekilir?
Tohumları, ortalama 15-18 °C sıcaklıkta, hazırlanmış saksıya 5 cm derinliğe ekin. Çimlenme gerçekleşene kadar toprak nemli olmalıdır. Doğrudan nemli toprağa ekmek en iyisidir. Bu şekilde yetiştirilen bakla fideleri, son don tehlikesi geçtikten ve toprak ısınmaya başladıktan sonra açık havadaki son yerlerine aktarılır.
Tarlaya bakla nasıl ekilir?
Sürü ekiminde, ek bitkiler belirli aralıklarla toplu sürüler halinde ekilir. Yayma ekiminde, tohumlar yere saçılır ve ardından toprakla örtülür. Bakla tohumlarının ekimi, toprağın yumuşak veya sert olmasına bağlı olarak değişebilir. Ortalama toprak derinliği 5 cm ile 10 cm arasında olmalıdır.
Bakla kaç günde meyve verir?
Kurak ilkbahar yıllarında, özellikle bakla mevsiminde zamanında ve yeterli sulama, verim kayıplarını önleyebilir. Baklaların olgunlaşma süresi, ekim zamanına ve çeşide bağlı olarak 180-200 gün arasında değişir.
Ocak ayında ne ekilir?
Hangi aylarda ne ekeceğinizi gösteren tablo AySebzeler ve MeyvelerOcakMarul, ıspanak, havuç, kereviz, pırasaŞubatSoğan, sarımsak, bezelye, lahana, brokoliMartDomates, biber, patlıcan, enginar, kuşkonmazNisanKabak, fasulye, salatalık, turp, çilek8 satır daha•27 Haziran 2024
Mart ayında ne ekilir?
Mart ayı bahçeye bezelye, havuç, şalgam, pırasa, ıspanak, taze soğan, bakla ve lahana ekmeye başlamak için iyi bir zamandır. Mart ayının başlamasıyla birlikte çilek ve kuşkonmaz gibi çok yıllık bitkilerin fideleri toprağa ekilebilir.
Kışlık bezelye hangi aylarda ekilir?
Bezelye tohumları hangi ayda ekilmelidir? Bezelye genellikle açık alanda yetiştirilir. Bezelye tohumları ve fideleri, uygun iklim koşullarına bağlı olarak Kasım ayından Mayıs ayına kadar ekilebilir.
Eylül ayında bakla ekilir mi?
Özetle, Eylül ayında bakla, ıspanak, karnabahar ve lahana ekmelisiniz. Ayrıca pancar, tere, brokoli, pazı ve marul gibi sebzeleri de ekebilirsiniz.
Bakla güneş sever mi?
Toprak bakla fidelerinizi dikmek için uygunsa, fideleri dikmek için uygun olan serin ve rüzgarsız havayı seçin. Tercihen kuzey-güney yönünde dikin, böylece bakla fideleri daha fazla güneş ışığından faydalanabilir. Sıralar halinde çiftler halinde dikim yapmak size uzun vadede hem sulama hem de hasat sağlayacaktır.
Bakla tohumu kaç günde filizlenir?
Geniş fasulye tohumlarını ekmeden önce bir hafta oda sıcaklığında ılık suda bekletmek çimlenmeleri için iyi bir fikirdir. Geniş fasulye tohumları, toprak nemli olduğu takdirde bir ay içinde çimlenir.
Bakla ne kadar sürede çimlenir?
Bazı çeşitler yukarı doğru büyür ve daha az kardeşlenme üretir. Bazı çeşitler için durum tam tersidir. Kardeşlenme güçlüyse sıra aralığı daha geniş tutulur. Bitkiler ekimden yaklaşık 15-20 gün sonra çimlenir.
Bakla verimi nasıl artırılır?
Uygun sulama ile suya duyarlı olan baklaların verimi önemli ölçüde artar. Baklaları sularken toprağın 60 cm kök derinliğine kadar nemlendirilmesiyle optimum verim elde edilir. Baklagil bitkisidir ve hasadı zor değildir. Bakla bitkisinin gövdesi dik büyür ve meyveleri yüksektir.
Ispanak hangi aylarda ekilir?
Ispanak birçok yerde yıl boyunca yetiştirilebilmesine rağmen, ülkemizde genellikle yılda iki dönemde, sonbaharda ve bazen ilkbaharda yetiştirilir. Sonbahar yetiştiriciliğinde ekim Eylül/Ekim aylarında yapılır. Hasat Kasım ve Aralık aylarında yapılabilir.
Baklaya hangi gübre atılır?
Toprakta yeterli fosfor varsa, bakteriler baklanın köklerine nüfuz eder ve bitki hızla gelişir. Fosfor eksikliği baklada protein sentezini yavaşlatır. Bakla yetiştiriciliğinde, bir dekar arazi için 10-15 kg fosfor yeterlidir. Ekim sırasında fosfor ve potasyum gübreleri uygulanmalıdır.
Eylül ayında bakla ekilir mi?
Özetle, Eylül ayında bakla, ıspanak, karnabahar ve lahana ekebilirsiniz. Ayrıca pancar, tere, brokoli, pazı ve marul gibi sebzeleri de ekebilirsiniz.
Bakla bitkisi kaç derece soğuğa dayanır?
Bakla, çimlenme aşamasında -4°C’ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilirken, büyüme aşamasında 20-25°C’lik optimum bir sıcaklığa ihtiyaç duyar. Daha yüksek sıcaklıklar çiçeklerin ve baklaların düşmesine neden olur (1,2,15). Baklanın soğuğa dayanıklılığı -6°C (yaz çeşitleri) ile -12°C (bazı kış çeşitleri) arasında değişir (7,12).
1 dönüm araziden kaç kilo bakla çıkar?
Yöresel ürün çeşidine bağlı olarak 1 dekar araziden 1000-1600 kg taze bakla, 600-1000 kg yaş bakla veya 150-300 kg kuru bakla elde edilebilmektedir.
Bakla ne kadar sürede çimlenir?
Bazı çeşitler yukarı doğru büyür ve daha az kardeşlenme üretir. Bazı çeşitler için durum tam tersidir. Kardeşlenme güçlüyse sıra aralığı daha geniş tutulur. Bitkiler ekimden yaklaşık 15-20 gün sonra çimlenir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Kültürlerin Melezleşmesine Bağlı Hareket Nedir