Hangi dava birleştirilemez?
(1) Mahkeme, yargılamanın düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla, yargılamanın her aşamasında, açılan davaları ayırmaya veya sonradan birleştirmeye, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir.
İtirazın iptali kısmi dava olarak açılabilir mi?
İtirazın kısmi dava olarak kaldırılması istenebileceği gibi, bir yıllık zamanaşımı süresi içinde de kaldırılması gerekir.
Davaların birleştirilmesi ne zaman talep edilir?
Aynı derece ve görevdeki, farklı yargı yerlerindeki hukuk mahkemelerinde, birbirleriyle ilişkili iki dava açılmışsa, mahkeme, bu davalar arasındaki bağlantı nedeniyle ikinci davanın birleştirilmesini her zaman isteyebilir (HMK m. 166/2).
İtirazın iptali davası ıslah edilebilir mi?
T. 20.1.
İtirazın iptali davası ile alacak davası birleşir mi?
Sonraki başvuruya konu olmayan taleplerle birlikte itiraz davası açılmasını yasaklayan bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle, yetkili mahkeme ve yargı yeri aynı ise, kaldırılacak itiraz ile kaldırılacak talep birlikte açılabilir. +Yargıtay GHK., 2013/2446 E., 2015/1445 K.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
Ceza ve hukuk mahkemelerinin kararları genellikle birbirini etkilemez.
İtirazın iptali davası reddedilirse ne olur?
Alacaklının itirazın kaldırılması talebi reddedilirse, mahkeme kararıyla söz konusu alacağın var olmadığı tespit edildiği için alacaklı aynı alacak için yeni bir dava açamaz.
İtirazın iptali davası bölünebilir mi?
Bu husus HMK m. 109’da sayılmıştır. İtirazın iptali davasından farklı bir usul olan itirazın iptali davasında, iş bölünebilir nitelikte olmadığından kısmi dava olarak açılamaz.
1 yıl içinde itirazın iptali davası açılmazsa ne olur?
Alacaklı, bir yıl içinde itirazın iptali davası açmazsa takip ilamsız sona erer ve bir yıllık süreyi geçiren alacaklı, genel hükümlere göre alacağını takip etme hakkını saklı tutar (İİK. m. 17).
Birleştirme talebi nedir?
Dosyaların birleştirilmesi talebine örnek; Farklı referans numaraları altında açılmış ancak konusu ve tarafları aynı olan ve bunlardan biri hakkında alınan kararın diğerini etkilediği iki ayrı dosyanın birleştirilmesi talebine örnektir.
Birleştirme kararları İstinaf’a tabi mi?
“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Birleştirme kararına itiraz edilebilir mi?
CMK’nın 267. maddesinde; hâkim kararları ve kanunla belirlenen hallerde mahkeme kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır. CMK’nın birleşmeye ilişkin hükümleri incelendiğinde, bu kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.
İtirazın iptali kısmi olarak açılır mı?
2) İtiraz davasının konusu, ilamsız icra takibine itirazın “geri alınması” olup, takipte tespit edilen bütün alacakların karara bağlanması (düzeltilmeksizin) istenemez. 3) İtirazın geri alınması halinde kısmi başvuru yapılmaz.
İtirazın iptali davası kazandıktan sonra ne yapılır?
İtirazı kaldıran alacaklının, ilamsız icra takibinin devamını (haciz, satış, para ödeme) isteyebilmesi için itirazın kaldırılması kararının kesin olması gerekmez. Ancak itirazın kaldırılması kararına itiraz eden borçlu, Yargıtay’dan icranın durdurulması kararı isteyebilir.
İtirazın iptali davası kesinleşmeden takibe devam edilebilir mi?
İtirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez. Restorasyon halinde kesinleşme aranmaz.
Birleştirme kararını hangi mahkeme verir?
Aynı düzeyde ve unvanda mahkemeler ne anlama gelir? Her iki davanın da görüleceği mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, İş Mahkemesi veya Aile Mahkemesi olmalıdır. Birleştirme kararı ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından alınacak ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır.
Soruşturma dosyası birleştirilebilir mi?
Düzenlemeden anlaşılacağı üzere; “Cumhuriyet savcısının istemine uyulması kaydıyla” ibaresi yer aldığından, Cumhuriyet savcısının birleştirme talebi olmadıkça, bağlantı bulunduğundan iki mahkemeden birinde dosyaların birleştirilmesi mümkün değildir.
Bağlantılı dava nedir?
Aynı maddi veya hukuki sebepten doğan veya bunlardan birinin hükmünün diğerine etki etmesi halinde, birbiriyle ilişkili davalar söz konusudur.
Davaların ayrılması ne demek?
Davaların ayrılması, soruşturma aşamasında tek bir esasa göre ele alınan davaların yeni bir esasa göre ayrı ayrı görülmesi anlamına gelir. Mahkeme, yargılamanın herhangi bir aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden, yargılamanın daha iyi bir şekilde akmasını sağlamak amacıyla davaları ayırmaya karar verebilir.